Vriezervaders: Linzen-wortelsoep met steranijs en kaneel

Vriezervaders eten soms twee dagen achter elkaar hetzelfde. Lekker praktisch. De échte vriezervaders zorgen er ook voor dat er dan iets lekkers op tafel staat. Dit recept helpt je daarbij. Als je op zondag een grote pan maakt kun je er die dag van eten, maandag van eten, én heb je nog drie porties voor in de vriezer. Winnen! Bak op zondag meteen wat flatbreads met dit recept, maak zhoug (zie bonus-recept onderaan deze post) en doe er wat creme fraiche bij. Dan heb je maandag tijdens het eten niet eens door dat je het te druk had om te koken. 


Ingrediënten voor ongeveer 5 liter

 • Olijfolie
 • 1 kilo winterpeen
 • 2 zoete aardappels
 • 1 kilo rode linzen
 • 2 uien
 • 5 cm gember
 • 3 tenen knoflook
 • 2 stokjes kaneel
 • 9 steranijs
 • 2 eetlepels harissa
 • 140 gram tomatenpuree
 • +/- 3 liter water
 • Zout naar smaak (ik had ongeveer 3 eetlepels)
 • 1 citroen per liter soep die je die avond eet

Hoe maak je deze soep? Zie hoe ik het maak in dit ‘story-recept‘ op instagram

Verwarm de oven naar 200 graden.

Maak de winterpeen schoon door met een dunschiller het buitenste laagje te verwijderen. Halveer de wortels en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Was en halveer de zoete aardappels. Leg ook op de bakplaat en besmeer alles met een dun laagje olijfolie. Doe de bakplaat in de oven en rooster de groenten 20-30 minuten, tot ze te beginnen te verkleuren.

Was de linzen in water tot ze helemaal schoon zijn. Gebruik daarvoor een grote kom en een grote vergiet, zodat je de linzen uit de kom kan gieten en het water wegstroomt. De eerste keer is het water ondoorzichtig oranje, maar na 5 keer vers water zijn de linzen vaak helemaal schoon en blijft het verse water helder. Giet af en zet weg.

Snij de ui in kleine blokjes en de knoflook in plakjes. Schil de gember en hak fijn.

Verhit een flinke laag olijfolie in een grote pan (van 6 liter) en fruit hierin de ui, knoflook, en gember. Verhit ondertussen een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de kaneel en steranijs tot ze flink geuren. Voeg toe aan de grote pan.

Voeg tomatenpuree, twee eetlepels harissa en een beetje water toe. Meng alles goed door elkaar.

Voeg drie liter water en de linzen toe. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de linzen uit elkaar beginnen te vallen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Vis de kruiden uit de pan en hou ze even apart (ze gaan aan het eind mee de vriezer in). Voeg de geroosterde groenten toe en laat nog een paar minuten pruttelen.

Gebruik een staafmixer om de soep te binden. Blend de soep totdat het een consistente, dikke soep wordt. Als je te weinig water hebt toegevoegd kun je zoveel kokend water toevoegen als nodig is (ik moest een liter extra toevoegen, zie story-recept). Het blenden kan tot wel 10 minuten duren.

Breng de soep op smaak met zout. Als je meteen aan tafel gaat met een deel van de soep kun je deze op smaak brengen met citroen. Doe de steranijs en kaneel terug in de pan.  Laat de resterende soep afkoelen. Stop de soep in bakjes van een liter in de vriezer zodra deze afgekoeld is.

Bij ons aan tafel ziet deze maaltijd er zo uit:


Bonus-recept: zhoug!

Zhoug is een pittig kruidenprutje dat lekker is op hummus, falafel, en een hoop andere dingen die een beetje pit kunnen gebruiken. Ik heb voor het eerst zhoug gemaakt uit een Ottolenghi boek en later ook uit TLV. Ik vind hem het lekkerst zonder kruidnagel, maar met karwijzaad. 

5a63a9b9-be20-4306-ae98-0a443792b6b2
Zhoug kun je prima een week bewaren in een glazen potje.

Ingrediënten

 • Half bosje platte peterselie
 • 1 bosje koriander
 • 2 groene jalapenos
 • 1 teen knoflook
 • Sap van 1 citroen
 • 1 volle theelepel gemalen komijnzaad
 • 1 volle theelepel gemalen karwijzaad
 • 1 theelepel zout
 • Olijfolie

Zhoug maken

Hak de peterselie en koriander grof, inclusief steeltjes. Verwijder de pitjes uit de jalapenos (of laat zitten als je ‘m pittiger wil maken). Doe alle ingrediënten in een keukenmachine maal alles fijn. Voeg olie toe tot de zhoug de gewenste dikte heeft. Ik vind het zelf lekker als ie de consistentie van stevige pesto heeft, maar je kunt hem zonder problemen veel dunner maken.

Aan tafel!

Als je deze soep morgen eet kun je hem het beste vandaag al uit de vriezer halen. Laat hem in de koelkast ontdooien. Warm op in een kleine pan en voeg eventueel wat water toe. Breng op smaak met vers citroensap en eventueel wat zout.

Heb je dit recept gebruikt? Gaaf! Laat me weten wat je er van vond door me een berichtje te sturen via Contact of via Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s