Dessert: variaties op de chocolade-tahin truffels uit TLV

Chocolade en tahin. Een bizar lekkere combinatie die ik zelf nooit had bedacht. Het idee komt uit TLV en alle credits gaan naar Jigal Krant, de auteur van dat boek. Het originele recept is met pinda’s en ik heb de laatste maanden wat variaties geprobeerd. Eigenlijk vielen alle variaties in de smaak. Bij vrienden, buren, collega’s, familie, iedereen. Ik denk daarom dat het bijna niet uitmaakt wat je aan dit recept toevoegt, zolang je maar goede tahin koopt. Onderaan het recept vind je daar wat tips voor. Als je deze truffels opdient met espresso en een goed glas whisky blaas je al je gasten van tafel. 

img_8716


Variatie #1: Chocolade tahin-truffels met pecannoten.

Ingredienten voor +/- 40 truffels.

 • 200 gram pure chocolade (ik gebruik AH huismerk met 58% cacao)
 • 175 gram tahin (zie tips)
 • Optioneel: 30 ml espresso
 • 1 handvol pecannoten
 • 2 eetlepels dadelsiroop (koop je bij de toko)
 • 1/4 theelepel zout
 • Poedersuiker

Truffels maken.

Smelt de chocolade au bain marie. Als je dat nog nooit gedaan hebt: doe ongeveer een liter water in een pan van ongeveer 3 liter. Zet er schaal op die de pan afsluit maar het water niet raakt. Breek de chocolade in stukjes en doe deze in de schaal. Doe het vuur aan en je zult zien dat de chocolade vrij snel begint te smelten. Je hoeft alleen aan het eind even te roeren om de laatste stukjes te smelten. Roer de tahin (en espresso, als je die gebruikt) door de gesmolten chocolade.

Ik gebruik de bonen van Ohoj. De beste koffie van Utrecht.

Rooster ondertussen de pecannoten in een droge pan op middelhoog vuur. De noten zijn goed als je ze ruikt en wanneer ze beginnen te verkleuren. Doe het vuur uit en schep 2 eetlepels dadelsiroop in de pan. De siroop gaat bubbelen en wordt zacht. Daardoor kun je de noten goed door de siroop mengen. Bestrooi met zout en laat afkoelen op een snijplank.

Je kunt alles bijna tegelijk doen dus dit recept kost niet veel tijd.

Hak de noten grof als ze enigszins afgekoeld zijn.

Bedek de bodem van een klein bakje (+/- 15x15cm) met huishoudfolie. De randen van het folie moeten over de randen van het bakje hangen.

Verdeel de noten gelijkmatig over de bodem van het bakje. Giet het chocolade-tahin(-espresso) mengsel erin. Sluit het bakje luchtdicht af (met een deksel) als het mengsel wat afgekoeld is. Laat een nacht in de koelkast (tenminste 3 uur) zodat het stolt.

Bestrooi een snijplank met een flinke laag poedersuiker als het chocolade-tahin mengsel gestold is. Trek het gestolde mengsel aan het huishoudfolie uit het bakje en leg deze op de poedersuiker.

Bestrooi de bovenkant met poedersuiker en snij ongeveer 40 truffels. Als je dit recept voor het eerst maakt kun je verschillende groottes snijden om te bepalen welke grootte jij het lekkerst vindt.

img_8713
Snij blokjes met een scherp mes.

Bestrooi alle kanten van de truffels met poedersuiker. Bestrooi een groter bakje dan je gebruikt hebt voor het stollen met een flinke laag poedersuiker. Doe hier de truffels in en bestrooi opnieuw royaal met poedersuiker. In een luchtdicht bakje kun je de truffels bijna een week bewaren maar ik heb ze nog nooit niet zo lang weten te weerstaan.

img_8967
Klaar!

Variatie #2: Chocolade-tahin truffels met kersen en hazelnoten.

Deze versie is moeilijker omdat kersen de truffels iets natter maken. De poedersuiker krijgt paarse vlekken en dat is niet mooi. Je zult vlak voor het opdienen een extra laag poedersuiker over de truffels moeten strooien om de kersen aan de randen opnieuw te bedekken. Verder is ie heerlijk.

Ingredienten voor +/- 40 truffels.

 • 200 gram pure chocolade (ik gebruik AH huismerk met 58% cacao)
 • 175 gram tahin (zie tips)
 • 1 handvol hazelnoten
 • 6 verse kersen
 • 2 eetlepels dadelsiroop (koop je bij de toko)
 • 1/4 theelepel zout
 • Poedersuiker

Truffels maken.

Smelt de chocolade au bain marie. Als je dat nog nooit gedaan hebt: zie de uitleg bij variatie #1. Roer de tahin door de gesmolten chocolade.

Check die volkoren tahin, zie tip #3 onderaan. 

Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge pan op middelhoog vuur. De noten zijn goed als je ze ruikt en wanneer ze beginnen te verkleuren. Doe het vuur uit en schep 2 eetlepels dadelsiroop in de pan. De siroop gaat bubbelen en wordt zacht. Daardoor kun je de noten goed door de siroop mengen. Bestrooi met zout en laat afkoelen op een snijplank.

Ontpit de kersen en snij ze in drieën.

Hak de noten grof als ze enigszins afgekoeld zijn.

Bedek de bodem van een klein bakje (+/- 15x15cm) met huishoudfolie. De randen van het folie moeten over de randen van het bakje hangen.

img_8950
Verdeel de kersen gelijkmatig over de bodem.

Verdeel eerst de kersen en dan de noten gelijkmatig over de bodem van het bakje. Giet het chocolade-tahin mengsel erin. Sluit het bakje luchtdicht af (met een deksel) als het mengsel wat afgekoeld is. Laat een nacht in de koelkast (tenminste 3 uur) zodat het stolt.

img_8951
Soms wordt het een kliederboel. Geeft niks.

Bestrooi een snijplank met een flinke laag poedersuiker als het chocolade-tahin mengsel gestold is. Trek het gestolde mengsel aan het huishoudfolie uit het bakje en leg deze op de poedersuiker.

img_8964
Snij een raster van 6×7 blokjes. Als je snel wat kleine hoekjes opeet kom je op ongeveer 40 truffels uit.

Bestrooi de bovenkant met poedersuiker en snij ongeveer 40 truffels. Bestrooi alle kanten van de truffels met poedersuiker. Bestrooi een groter bakje dan je gebruikt hebt voor het stollen met een flinke laag poedersuiker. Doe hier de truffels in en bestrooi opnieuw royaal met poedersuiker. In een luchtdicht bakje kun je de truffels bijna een week bewaren.


Tip #1. Serveer met espresso.

Tip #2. Serveer met whisky, gerijpt op sherryvaten. 

Ik had de whisky hieronder (Edradour 2006) van The Ultimate , een onafhankelijke bottelaar uit Amersfoort. Hippigheid. Deze whisky is gerijpt op sherry vaten en smaakt daardoor wat zoet. Hij past perfect bij deze truffels. Als je hem niet kunt vinden kan je lokale whiskyhandel je vast helpen aan een alternatief (ik kreeg deze whisky aangeraden bij Kwestie van Smaak).

Limited edition, dus gaaf. Maar vooral heel lekker.

Tip #3. Koop de beste tahin die je kunt vinden. 

In het kookboek TLV las ik dat ze bij Juuls Hummus de beste tahin van Utrecht hebben. Is ook. De Al Arz Tahini is de lekkerste die ik ooit geproefd heb. Rode dop voor ‘standaard’ tahin (zie hieronder), en bruine dop voor volkoren (zie foto boven). Kost 6 euro voor 400 gram, maar het is elke cent waard. De truffels waren het lekkerst met de standaard tahin, dus zoek die rode dop!

Ga voor die linker.

Misschien kun je de Al Arz Tahin niet vinden of vind je hem gewoon te duur. Snap ik. Ik vond Chtoura Fields Tahin (rechts op de foto) een goed alternatief, en die kost maar 2,50 bij de Persepolis in de Kanaalstraat. De Chtoura Garden Tahin vond ik minder lekker, maar altijd nog beter dan de tahin die je bij de AH vindt (Sebahat, niet kopen).

Heb je dit recept gebruikt? Gaaf! Laat me weten wat je er van vond door me een berichtje te sturen via Contact of via Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s