Peterselie-bosui salade met gepofte rode quinoa, feta en nootjes

on

Mijn vriendin geeft de gerechten die ik maak sterren. Minimaal 1, maximaal 5. Mijn kookboeken staan vol met drie-, vier-, en soms vijf-sterren beoordelingen. Als een dag koken eindigt in drie sterren zijn we allebei teleurgesteld. Gelukkig lukt het vaak om vier sterren te halen, maar vijf is bijzonder. Sterker nog, de vijf sterren gerechten in mijn repertoire zijn op één hand te tellen. Wonder boven wonder is er vorig weekend eentje bij gekomen. Jawel, deze salade kreeg vijf sterren. Ik denk dat het door de sumak komt, dus zorg dat je die in huis hebt. Hopelijk valt ie bij jou thuis ook in de smaak.

83b14fce-0bc4-4d09-a8e4-2a3223cc453f


Ingrediënten voor 3-4 personen

  • Handvol hazelnoten (ongezouten)
  • Halve bos peterselie
  • 3 bosuien
  • 1 komkommer
  • 1 granaatappel
  • 100 gram feta
  • 100 gram rode quinoa
  • 2 volle theelepels sumak
  • Eventueel een klein scheutje goede olijfolie

Salade maken

Rooster de hazelnoten in een droge pan en laat volledig afkoelen op een bord.

Snij de peterselie inclusief steeltjes grof. Snij het wit van de bosuien in ringetjes van 1 mm breed, snij steeds bredere ringen tot je het groen in ringetjes van 1 cm snijdt. Snij de komkommer in kleine blokjes.

Doe beiden in een grote saladeschaal.

Verhit een droge pan op middelhoog vuur en doe de quinoa erin. Zet ondertussen je waterkoker aan met tenminste 1 liter water. Je zult na 1 of 2 minuten zien (en horen) dat de quinoa begint te poffen. Er verschijnen steeds meer witte puntjes in de pan. Schud de quinoa geregeld door de pan (alsof je aan het wokken bent). De quinoa kan best donker worden voor ie poft (of helemaal niet poffen), maar voorkom dat je zwarte quinoa maakt. De smaak van aangebrande quinoa overheerst namelijk de hele salade. Als ongeveer de helft van de quinoa gepoft is zet je deze 1 cm onder water met het kokende water uit je waterkoker. Let op, dit spettert hard. Laat ongeveer vijf minuten zachtjes pruttelen. Proef of de quinoa gaar is en giet af in een zeef.

De gepofte quinoa onder een laagje kokend water.

Laat de quinoa even afkoelen, spoel eventueel af met koud water, en doe in de saladeschaal.

Verkruimel de feta boven de saladeschaal.

img_8732
Dit is een foto van de bereiding van deze salade voor 2 personen (lunch). Daarvoor heb ik de helft van de hoeveelheid die ik hierboven beschrijf gebruikt.

Snij de granaatappel in tweeën (van het kroontje naar het kontje). Leg 1 helft met de gesneden kant in je linkerhand. Hou deze stevig vast en maak een kommetje van de palm van je hand. Pak een pollepel en sla met de bolle kant op de schil van de halve granaatappel. Let op: het sap en de pitjes vliegen alle kanten op als je dit te enthousiast doet. Doe een schort aan en klop de granaatappel leeg boven de saladeschaal waar je de salade in serveert. Zet de schaal eventueel in de wasbak zodat de spetters niet door je hele keuken vliegen. Herhaal met de andere helft.

Strooi de sumak over de salade en meng alles, eventueel met een klein beetje goede olijfolie. Hak de nootjes grof en strooi over de salade.

Heb je dit recept gebruikt? Gaaf! Laat me weten wat je er van vond door me een berichtje te sturen via Contact of via Instagram

Variaties.

Deze salade is ook lekker met pistachenoten. Zout is trouwens niet nodig vanwege de feta. Doe er een zachtgekookt eitje bij en wat mini pita’s en je hebt een volledige maaltijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s