Recept: Deeg voor flatbreads of minipita’s

Een vriend van mij bakt echt super lekker brood. Denk ik. Hij is op wereldreis en zijn Instagram staat vol met prachtige zelf gebakken broden. Ik vind dat hij een bakkerij moet openen in Utrecht, maar ik heb hem nog niet overtuigd. Daarom doe ik zelf af een toe een poging met het boek dat ik van hem kreeg, ‘Bread‘ van Daniel Stevens. Daar staat in meer dan 30 pagina’s (met veel foto’s) uitgelegd wat er gebeurt als je deeg maakt, waar je op moet letten, en wat er allemaal mis kan gaan. De basistechnieken uit dat boek gebruik ik iedere keer. Het recept hieronder is een hele simpele manier om brood in een pan te bakken. Lekker bij soep, hummus, of salade. Kies vooral de vorm die jij lekker vindt! 

img_8680


Ingrediënten voor ongeveer 5-6 flatbreads (of een hele berg mini pita’s)

 • 400 gram tarwebloem + extra om je werkblad te bestuiven.
 • 200 gram speltmeel
 • 12 gram zout
 • 6 gram gedroogde gist
 • 1 ei
 • 360 ml lauw water

Deeg maken.

Was je handen en knip eventuele vieze nagels. Je kneedt het deeg met je handen en je wil niet dat je straks een broodje met zandbakzand (of erger) hebt.

Doe de bloem en meel in een grote kom. Leg het zout op een hoopje aan de hoogste rand van de berg meel en bloem, en de gist aan de laagste kant. Het is belangrijk dat de gist niet met het zout in aanraking komt voordat de gist geactiveerd wordt door het water. Als dat wel gebeurt rijst je deeg namelijk slecht.

Zet een schaaltje bloem klaar. Bestuif hier een grote werkplank mee. Een schone gladde tafel of keukenblad is ook prima. Zorg dat je genoeg bloem hebt om het blad straks nog een paar keer te bestuiven.

Giet het water op de gist en doe er een rauw ei bij. Meng alles in de kom met een vork tot het deeg begint te plakken. Druk het deeg samen tot een bal, schraap met je vingers zoveel mogelijk deeg uit de kom, en leg op het werkblad.

Je gaat het deeg nu kneden. De eerste alinea van deze (Engelse) Wikipedia pagina over kneden legt kort uit waarom je deeg moet kneden en wat er dan gebeurt. Het kneden heb je binnen een paar keer deeg maken onder de knie, ik gebruik deze stappen:

 • Vorm de deeg tot een bol.
 • Leg de vingers van je linkerhand plat op de onderste helft van het deeg (ik ben rechtshandig)
 • Druk met de bal van je rechterhand de bovenkant van het deeg naar boven.
 • Veeg, vouw, of rol (afhankelijk van de textuur en hoe vochtig het deeg is) het deeg terug naar je onderste hand.
 • Draai het deeg een kwartslag.
 • Herhaal.

Kneed ongeveer 5 tot 10 minuten tot je kleine ‘draadjes’ ziet ontstaan in het deeg.

Als het deeg te nat of te plakkerig is kun je eventueel wat extra bloem op het werkblad strooien.

img_8682
Voor de foto heb ik het deeg met mijn linkerhand uitgedrukt naar boven. Als je deze ‘draadjes’ ziet kun je gerust nog even verder kneden. Als je goed kijkt zie je linksonder ook een afdruk van de vingers van mijn linkerhand. Daar hou ik ze normaal, een beetje schuin dus.

Als je het deeg gekneed hebt vorm je het tot een bol. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en leg de bol daar op. Druk het deeg met je vingertoppen plat tot je een dikke cirkel van deeg hebt.

img_8683.jpg
Dit is geen mooie cirkel, maar dat maakt niet uit.

Vouw daarna de rand stukje voor stukje naar binnen.

img_8684
Zo vouw je de rand stukje voor stukje naar binnen

Als je de hele rand naar binnen hebt gevouwen draai je de bol om.

Als je deeg er zo uit ziet kun je de bol omdraaien.

Leg de rug van je handen plat op het werkblad aan weerszijden van de bol. Druk je pinken tegen de onderkant van de bol. Beweeg je linkerhand omlaag en je rechterhand omhoog terwijl je druk blijft zetten op de bol deeg. Blijf dit doen tot je een mooie ronde bol deeg hebt. Vergeten een foto te maken. Stuur me even een berichtje (via Contact of Instagram) als je er niet uit komt.

img_8686
Deeg, klaar om te rijzen.

Was je handen. Was de kom waar je het deeg in hebt gemengd. Droog die af. Bestuif de kom met een beetje bloem en leg de bol deeg hier in. Bestuif het deeg met een beetje bloem en doe de kom in een zwarte vuilniszak. Dat trekt wat warmte aan en zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt terwijl het rijst.

Deeg, aan het rijzen op de eettafel

Het deeg rijst het best op een warme plek (maar zet de kom niet in de volle zon). In de zomer is elke plek in huis vaak goed. In de winter helpt het soms om het deeg wat dichter bij de verwarming te zetten.

Het deeg moet ongeveer verdubbelen in grootte. Dat duurt vaak ongeveer anderhalf tot twee uur.

Deeg, net na het kneden in de kom
Deeg, na ongeveer twee uur rijzen

Je hebt nu deeg gemaakt! Tijd om brood te bakken. Daarvoor moet je het deeg weer kleiner maken. Bestuif je handen en werkblad met bloem en leg het gerezen deeg hier op. Druk met je vingertoppen het deeg zachtjes plat tot het ongeveer de grootte heeft van voor het rijzen. Het deeg blijft vaak iets groter door alle kleine gasbelletjes die ontstaan zijn tijdens het gisten (die je er dus niet uitdrukt). Bestuif je werkblad opnieuw met bloem en kies een vorm voor je brood. Hieronder vind je de drie vormen die ik vaak maak.


Flatbreads

Een flatbread blaast op als je hem in een droge pan bakt. Zo ontstaat er ruimte in je brood, handig als je een pita maakt die je wil vullen met gefrituurde aubergine, shoarma, of iets anders!

 

Scheur of snij een stuk deeg af en druk het met je handen plat. Gebruik evt een deegroller. Het deeg moet ongeveer 1 cm dik zijn.

Gebruik eventueel een kwastje om het deeg in te smeren met wat melk. Dat geeft een mooie bruine kleur. Bovendien kun je met melk dunne plakjes knoflook aan je broodje plakken voor knoflook flatbreads. Je kunt ook nigellazaadjes toevoegen, of sesamzaadjes, net wat je zelf lekker vindt.

Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en leg het deeg erin.

Draai het deeg na ongeveer 1 minuut om met een spatel en bak 2-3 minuten. Draai het flatbread eventueel nog een keer om. Als het goed is blaast je broodje op zoals in de foto hierboven.


Mini pita’s

Als je deze mini pita’s op tafel zet is er gegarandeerd die zegt “oh die zijn schattig!”. Schattig brood. Dat kan dus.

 

Rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Gebruik een bakring om mini pita’s uit het deeg te steken. Bak zoals flatbreads.

Deze pita’s heb ik uitgestoken met een bakring van 8cm

Als je met een bakring mini pita’s uit het deeg steekt blijft er een gatenkaas van deeg over. Maak daar een flatbread van, ziet er leuk uit op tafel.

Zoals ik al zei, lekker bij hummus en salade

Pro-tip: bewaar je deeg in de koelkast.

Je kunt deeg meerdere keren laten rijzen. Herhaal daarvoor gewoon het kleiner maken van gerezen deeg en het opnieuw laten rijzen. Bovendien is het fijn om meerdere dagen beloond te worden (met lekker brood) voor de moeite die je doet om zelf deeg te maken. Daarom heb ik in het recept hierboven expres flinke hoeveelheden opgenomen. Bewaar het deeg dat je over hebt in een kom, afgesloten met huishoudfolie (of de zwarte vuilniszak). In de koelkast rijst het deeg veel langzamer. Je kunt het makkelijk een nacht en een dag laten staan zonder dat je het opnieuw klein hoeft te maken. De volgende dag haal je het uit de koelkast en maak je in een handomdraai lekkere broodjes. Koud deeg bakt overigens prima, maar het uitrollen is makkelijker als je het buiten de koelkast weer op kamer temperatuur laat komen voor je het gebruikt.

Heb je dit recept gebruikt? Laat me weten wat je er van vond via Instagram!

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s