Recept: Shakshuka met cherrytomaten en rode paprika

Shakshuka is de hele dag lekker. Als ontbijt met een beetje yoghurt of later op de dag met een stevig stuk brood. Deze versie heeft het zelfs een keer goed gedaan als katerontbijt tijdens een mannenweekend. Zwetend van de pepers aan de ontbijttafel, douchen, en terug naar bed. 

Voor alle Utrechters, ga eens naar Broei en bestel daar shakshuka. Die is echt niet normaal. Zó lekker. 

20180622_135228


Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 rode ui
  • Gember (2cm)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • Olijfolie
  • Handvol cherrytomaten
  • 2 rijpe tomaten
  • Anderhalve theelepel gemalen komijnzaad
  • Halve theelepel gemalen kaneel
  • 12 peperkorrels. Wit, zwart, groen, doe waar je zin in hebt.
  • Citroen
  • Zout
  • 1 Rode paprika
  • 3 eieren
  • Paar blaadjes bladpeterselie

Een pannetje shakshuka:

Verwarm de oven tot 220 graden. Je hebt een een pannetje nodig dat je in de oven kan zetten.*

Snij de ui in kleine blokjes en de knoflook in plakjes. Hak de gember fijn en snij de peper in reepjes. Bak alles een paar minuten in olijfolie op middelhoog vuur.

Snij elke cherrytomaat in vier reepjes en snij de tomaten in kleine blokjes. Doe ze in de pan met een klein scheutje water. Doe een deksel op de pan en laat de tomaten zacht worden. Maak je geen zorgen als de shakshuka op dit moment te dun lijkt. Er gaan zo kruiden in die de boel wat dikker maken.

Snij de paprika in blokjes.

Vijzel 8 peperkorrels grof en doe met de komijn en kaneel in de pan. Druppel een beetje citroensap in de pan en voeg evt. wat zout toe.

Hussel de paprika door de pan. Maak drie keer een klein kuiltje en breek er een ei in. Zorg dat de dooiers heel blijven.

Zet de oven op bovenwarmte of grill (maar wel nog op 220 graden). Zet de pan zonder deksel in de oven tot de eieren gaar zijn.* De dooiers moeten nog zacht zijn en dat duurt ongeveer 6 minuten. Schud even met de pan om te zien hoe het met de eieren is.

Haal uit de oven, bestrooi met wat blaadjes peterselie. Vijzel 4 peperkorrels en strooi met wat zout over de eieren. Zet op tafel.

Lekker met zuurdesem brood (om de pan uit te vegen) of een beetje yoghurt. Eigenlijk heb je geen borden nodig, twee lepels is genoeg.

Het eiwit moet gestold zijn en de dooiers zacht.

*Heb je geen pannetje dat in de oven kan? Treur niet. Leg aan het eind een deksel op de pan en stoof de eieren op je fornuis in een paar minuten gaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s