Vriezervaders: Mexicaanse bonenwraps

Bij ons thuis heet dit gerecht ‘bonenprut’. Ik maak dit gerecht nooit helemaal hetzelfde, maar er gaat altijd knoflook, ui, gemalen komijn- en korianderzaad, en veel citroensap in. En tomaten en bonen uit blik. De hoeveelheden hieronder zijn richtlijnen. Proef gewoon goed voordat je het invriest. Soms strooi ik aan het eind nog een half potje gemalen komijnzaad in de pan en pers ik twee citroenen leeg om de smaak goed te krijgen. Bij twijfel, meer citroen.

De versie hieronder heb ik ‘Mexicaans’ genoemd omdat er ‘Chipotles in Adobo Sauce’ in zitten. Dat zijn pepers uit Mexico in een heerlijk sausje. Eén blikje geeft al bijna genoeg smaak aan de hele pan bonen. Bijna. Ik heb ook wel eens mais door dit gerecht gedaan, maar dat vond ik niet lekker.

Ik vries het prutje in bakjes van een liter in, dat is genoeg voor twee personen en een kind.

img_8584.jpg

Ingrediënten:

  • Gewone olijfolie
  • 2 grote uien
  • 5 tenen knoflook (of meer)
  • Stuk gember (3cm)
  • 1 blikje chipotles in adobo sauce (zie foto hieronder)
  • Klein handjevol laurierblaadjes
  • Evt. 1 of 2 kaneelstokjes
  • Twee grote blikjes tomatenpuree (140gr per blikje)
  • Gemalen komijnzaad
  • Gemalen korianderzaad
  • 3 tot 5 blikken bonen. Bv. chilibonen, kidneybonen, kikkererwten, zwarte bonen of zwarte ogen bonen
  • Een berg tomaten (1kg)
  • Een netje citroenen
  • Peper en zout (witte peper is lekkerder dan zwarte peper).
  • Verse peterselie of koriander

Een pan vol bonenprut (4 of 5 liter):

Snij de uien in blokjes. Snij de knoflook in dunne plakjes. Hak de gember fijn. Snij de chipotles in reepjes.

Verhit olie in een grote pan en fruit de uien zachtjes, voeg na een paar minuten de gember, knoflook en chipotles toe. Voeg na nog een paar minuten de laurier en kaneel toe. Doe een minuutje later de tomatenpuree in de pan en doe zoveel water in de pan dat je een prutje krijgt met de dikte van dikke tomatensoep. Zet het vuur zacht en roer tot alles goed gemengd is.

Strooi veel komijn- en korianderzaad in de pan en meng. Begin met 2 volle eetlepels van elk en hou de komijn achter de hand om de boel straks verder op smaak te brengen.

Giet bonen met dikke saus (bv. chilibonen en kidneybonen) niet af, maar bonen met een waterachtig sausje (bv. kikkererwten) wel. Doe in de pan en voeg indien nodig wat water toe.

Snij de tomaten doormidden en snij de helften in maantjes. Roer ze door de bonen en kruiden. Voeg zoveel zout, peper, en citroensap toe als nodig (begin met het sap van anderhalve citroen). Het is helemaal niet gek als je op dit punt nog twee scheppen komijnzaad toevoegt en het sap van nóg een hele citroen. Laat helemaal afkoelen en vries per portie in.

Bevroren porties opwarmen.

IMG_8591
Ingevroren bonenprut. Ziet er niet heerlijk uit, is het wel.

Haal de portie een dag van tevoren uit de vriezer en laat ontdooien in de wasbak (vanwege de condens) of in de koelkast op een bordje (vanwege de condens).

Doe een scheutje water in een kookpan en warm op laag vuur de (half)bevroren bonenprut op. Niet schrapen met je kookgerei, dan breek je alle bonen en heb je echt prut. Je kunt hooguit het bevroren blok bonen af en toe omdraaien met een spatel. Als je teveel water hebt toegevoegd kun je de prut wat dikker maken met een extra blikje tomatenpuree. Je zal waarschijnlijk wat citroensap moeten toevoegen en misschien wat peper.

Doe in een kom, gooi er wat verse peterselie- of korianderblaadjes over. Zet op tafel met volkoren wraps en crème fraîche.

Ik ben vergeten mijn prutje te ontdooien! 

Mooi! Gewoon opwarmen zoals hierboven en dan heb je tijd 15 minuten de tijd om guacamole te maken. Snij een halve rode ui in hele dunne reepjes en de reepjes in kleine stukjes. Snij een halve tomaat in kleine blokjes. Snij 1 teen knoflook en een halve rode peper (of meer) in kleine stukjes. Schraap twee rijpe avocado’s leeg en prak alles in een schaal met het sap van een halve limoen (of meer). Voeg versgemalen zwarte peper en evt. zout toe. Geen tijd maar wel avocado’s? In reepjes snijden en op tafel zetten.

Als er onverwacht iemand mee eet kun je gewoon extra tomaten en bonen toevoegen.

Ook lekker met geroosterde maïskolven.

IMG_8590
Chipotles in adobo sauce

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Margriet schreef:

    Hoi Job, het eten was heerlijk. Kun je die chipotles overal kopen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s