Recept: Italiaanse salade en pasta met groene asperge

Deze salade en pasta kun je prima afzonderlijk als hoofdgerecht eten, maar samen is lekkerder. Vooral lekker in de zomer. Je kunt hier met twee hongerige personen en een kind van eten. De salade blijft ook redelijk goed in een bakje in de koelkast. Zorg er voor dat de nootjes droog bovenop de salade liggen als je hem bewaart. 

img_8557-e1529242445595.jpg

Ingrediënten voor de salade (2 personen):

  • Balsamicoazijn
  • Goede olijfolie
  • Halve courgette
  • Klein handje pijnboompitten
  • Handvol walnoten
  • 1 bak rucola (~150 gram)
  • 1 Rode paprika
  • Halve komkommer
  • 1 potje zongedroogde tomaten (die van Royal Mediterranean zijn lekker, bij AH te koop)
  • 1 buffel mozzarella
  • Halve citroen (of meer)
  • Half potje kappertjes
  • Grana padano

Hoe maak je de salade?

Meng een scheut balsamicoazijn met olie en peper en zout in een kom. Doe hier de dun geschaafde courgette (gebruik een kaasschaaf) in en laat een half uur staan. Als je het een nacht in de koelkast laat staan wordt ie nog lekkerder.

Rooster pijnboompitten in een droge pan en laat op een bord volledig afkoelen. Doe hetzelfde met de walnoten.

Doe twee handenvol rucola in een grote saladeschaal. Snij de paprika in dunne reepjes en die reepjes in drieën. Snij een halve komkommer in kleine blokjes. Snij de zongedroogde tomaten in reepjes. Snij de buffel mozzarella in stukjes. Voeg alles toe aan de schaal, inclusief de gemarineerde courgette, en meng met goede olijfolie, peper, zout, en het sap van (minstens) een halve citroen. Bestrooi met kappertjes.

Rasp een half blok grana padano over de salade en strooi er de afgekoelde noten en pitten overheen.

Ingrediënten voor de pasta (2 personen:

  • Zout
  • Verse pasta (kun je zelf maken, maar kopen is ook lekker).
  • Groene asperges
  • 1 teen knoflook
  • Gewone olijfolie
  • Goede olijfolie
  • De rest van de grana padano

Hoe maak je de pasta?

Zet veel water met een flinke schep zout op het vuur en breng aan de kook.

Laat een grillpan heet worden op middelhoog vuur. Snij ondertussen de knoflook in dunne plakjes. Giet wat gewone olijfolie over de asperges en hussel met de plakjes knoflook (bv. in een ovenschaal).

Kook de pasta in een paar minuten gaar en grill de asperges aan meerdere zijdes tot je grill randjes ziet. De asperges moeten knapperig blijven en niet slap worden.

Giet de pasta af en meng er wat goede olijfolie door. Leg de asperges op de pasta, bestrooi met peper, zout, en grana padano en serveer direct.

Variaties.

Het is lekker om een handjevol dungesneden verse basilicum door de salade te doen, of de blaadjes van bladpeterselie.  Rijpe avocado is ook lekker door de salade, net als cherrytomaatjes, gele paprika, en dungesneden rode ui.

Je kunt ook pesto maken: half blok grana padano, 50 gr geroosterde en afgekoelde pijnboompitjes, de blaadjes van een hele plant basilicum, half teentje knoflook, peper, en flink wat goede olijfolie in een mixer/blender. Je kunt de pesto door de salade mengen of los serveren bij de pasta. Of allebei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s